28 Eylül 2018 Cuma

Puf puf poğaça yapmanın sırları / how to make donut?

   



    Selamun aleyküm arkadaşlar hayırlı Cuma’lar olsun inşaallah. Bugün yumuşak poğaça tarifimle geldim. Aslında herkesin kendine göre bir tarifi vardır ama bende naçizane belki bilmeyeniniz vardır da benim bileğimden faydalanır diye anlatmak istiyorum. 
     Bizim toplumumuzda poğaçanın yeri ayrıdır efendim. Okula giderken, işe giderken, kahvaltıda misafir beklerken, gün masası hazırlarken, yolculuğa çıkarken hep yanımızdadır. O bizim sadık yârimizdir. Patatesli, peynirli, kıymalı, sade kısacası her şekilde gönlümüze taht kurmayı başarmıştır. Hele bide puf puf poğaça olunca yemeyip yanında yatasınız, sürekli sünger gibi sıkasınız gelmiyor mu sizin de ? Poğaça zor gün dostudur. Hem lezzetlidir hem pratik. Yapıp buzluğa bile atarız misafir geldiğinde imdadımıza yetişsin diye. Bu kadar övdükten sonra gelelim şu şöhreti büyük yumuşak poğaça tarifine. 
 
MALZEMELER 
1 su bardağı süt 
1 su bardağı su (süt soğuk su kaynar olsun ki ikisi birleşince ılık olmalı) 
4 yemek kaşığı şeker 
2 yemek kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
5-6 su bardağı un

TARİF 
•soğuk süt ve kaynar suyu bir kapta birbirine karıştırıyoruz. •Ilık bir sıvı olduğundan emin olduktan sonra 4 yemek kaşığı şekeri ekleyip erimesi için karıştırıyoruz 
•kuru mayayı ekliyor ve karıştırıyoruz 
•mayanın biraz kabarması için kabımızın kapağını 5 dk kadar kapatıyoruz 
•kabaran karışıma 1 su bardağı sıvı yağ yumurta  ve tuzu ekliyoruz 
•ununu azar azar yumuşak bir hamur olana kadar yoğura yoğura ekliyoruz 
•hamuru 30 dk kadar ağzı kapalı bir şekilde mayalanmaya bırakıyoruz 
•mayalanan hamura şekil verip vaktimiz varsa 15 dk da tepside mayanlandırıyoruz. Vaktimiz yoksa önemli değil direk yumurta sürüp fırına da atabiliriz 
•180 derece fırına 30 dk pişmeye bırakıyoruz 
 Afiyet olsun. 









PÜF NOKTALAR 
- mayalanan hamuru tabiri caizse elimizde çok mıncıklamıyoruz çünkü hamur söner ve kabarık poğaçalar elde edemeyiz 
-poğaça hamurunu 1 gece önceden de yoğurabilirsiniz, dolapta muhafaza ederseniz bir sıkıntı olmayacaktır
- eğer 1 gece önceden mayaladıysanız hamurunuzu, pişirmeden 45 dk önce dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz
-hamuru yaparken süt ve suyun sıcaklığına çok dikkat etmelisiniz ılık bir karışım olmalı 
- mayayı kattıktan sonra şeker ile kabarmasına biraz fırsat vermelisiniz 
 YouTube videosu için =



1 yorum: